Gögüs ağrısını, nefes darlığını, akciğer marazını, sık sık nefes almayı, yorgunluğu, karında toplanan suyu, dalak ağrısını, böbrek ve mesane kumlarını, idrar zorluğunu, mafsal ağrılarını, siyatiği, ayak ağrılarını, yarım ve tam baş ağrılarını giderir. Saç dökülmelerinde bal ile merhem haline getirilir ve sürülür.

Adasoğanı bitkisinin kökü sıtma ve iç yaralarından başka her derde şifa vermektedir.

Kullanılışı ve Yapılışı :

1 lt su

10 gr ada soğanı

50 gr hamur

iyice pişirilerek günde tok karnına 1 çay kaşığı yutulur.

İbni Sina diyorki: “ Ada soğanı sivilcelerin üzerine konursa iyileştirir. Diş etlerine sürülürse pekleştirir. Sirkesi yüze sürülürse güzellik verir. ”

Adasoğanının tohumları sirke ile macun yapılır da nohut büyüklüğünde bal ve incirle yutulursa kuluncu olan kişileri kurtarır. Sirkesi sese halavet ( sevimlilik , şirinlik ) verir, güzelleştirir, balgamı keser, ağız kokusunu güzelleştirir.

Sirkenin yapılışı :

900 gr adasoğanı

2730 gr taze üzüm sirkesi

Elde edilen soğan sirke içine konarak 180 gün bekletilir veya 70 gün güneşe karşı asılır. Bu şekilde adasoğanı sirkesi elde edilmiş olur.