Yer: Blogşifalı bitkiler>Yazı Detayı
Dikenli İncirin Faydaları
919 gün oldu şifalı bitkiler 1 Yorum ⁄ 627 views+
Tumblr Yayınla

Dikenli İncir Nedir?

Botanik adı Opuntia ficus-indica‘dır. Pek çok türü bulunan kaktüs bitkisinin “Nopal zamkı” denilen bir zamk elde edilen türüdür. 5-10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvesi vardır.

C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, bağırsakları çalıştırma ve açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanların gözdesi bir bitki. Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunulan dikenli incir, her yaş grubunca tercih edilebiliyor. Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incir, halk arasında “Hint inciri” ve “Frenk inciri” olarak da biliniyor.

dikenli incir

dikenli incir

Adana Çukurova Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Fazıl Yalçın’a göre, C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine sahip. Dikenli incirin, sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak faaliyetlerini düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Dr. Yalçın, “Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok.” diyor.

Dikenli incirin hiçbir hormon ve katkı maddesi olmadan, doğada kendiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğunu aktaran Yalçın, dikenli incirin faydalarını şöyle sıralıyor:

“Kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olan dikenli incirin, vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatının da ucuz olması ayrı bir avantaj sağlıyor. Bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip olduğu için diyet yapanlar için son derece faydalı. Bunun yanında cilt kırışıklıklarını da gideriyor, cildi güzelleştiriyor.”

Dikenli İncirin Faydaları ve Tıbbi Etkileri

İshal ve dizanteriye karşı faydalıdır. Sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı giderir. Şeker hastalarına iyi gelir. Kolesterol oranını düşürür. Tok tutar ve yemeklerden alınan yağın vücut tarafından emilimini azaltır. Bu özellikleri ile aşırı kilolardan kurtulmak isteyenler için de faydalı bir besindir. Yaprakları kaynatılarak elde edilen solüsyon cildi nemlendirir ve taze tutar.

Dikenli İncir Nasıl Kullanılır?

Dikenli incir meyvesi kabukları soyularak yenebileceği ya da suyu sıkılarak içilebileceği gibi kaktüsün taze yapraklarından da yemek yapılabilir. Bitkiden doğal boya maddesi de elde edilmektedir. Yaprakları, ayrıca cilt ve saç bakımı için kullanılan doğal kozmetik ürünlerindendir.

Toplam 1 tane yorum var, bunların; 1 tanesini ziyaretçiler, 0 tanesini admin yazmış.

  1. Şifalı Bitkiler ve Bitkisel Tedavi : 24 Ekim 2011 06:23 Yanıtla

    Elle toplanmamalı çok fazla dikenli olur. Ağzınıza battı mı sadece tuzla ovalarsanız çıkar.

Düşüncelerinizi yazın.

Avatar Ekle?


Aktif Yorumcular

Yazılara Abone Ol

Kategoriler

Son Yorumlar

Bu Güne Kadar Koç Blog'da

    Yazı:1077 tane
    Yorum:67 tane
    Ktgr.:33 tane
    Etiket:5195 tane
    Link:0 tane
    Süre:2484 gün
Son Yazı:23 January 2013
×
Facebook